Οι 6 πιο συχνές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

1. Επιτρέπεται η άσκηση;
Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Ορισμένες δραστηριότητες θα είναι δύσκολες ή άβολες.
Αν κάνατε κάποιο συγκεκριμένο σπορ τους προηγούμενους μήνες, πιθανώς να μπορείτε να το συνεχίσετε για ένα διάστημα με πολύ ήπιους ρυθμούς εφόσον αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει. Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία.
Δοκιμάστε το κολύμπι, ασκήσεις ή γιόγκα για εγκύους, βάδισμα κλπ.

2. Μπορώ να κάνω δίαιτα;
Η εγκυμοσύνη δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να χάσετε βάρος. Αυτό το προτείνουμε μόνο σε περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες επιτρέπεται η αύξηση του βάρους κατά 9-12 κιλά. Αν όμως έχουμε πρόβλημα βάρους τότε συνιστούμε την απώλεια με παράλληλη αλαφρά άσκηση και κατάλληλη διατροφή.

3. Πρέπει να κόψω τελείως το κάπνισμα;
Το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς στην εγκυμοσύνη και δεν γίνεται να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα. Οι δοξασίες ότι δήθεν 1 τσιγάρο την ημέρα δεν πειράζει το παιδί είναι επιστημονικά αστήρικτες και επικίνδυνες. Το κάπνισμα ευθύνεται για πρόωρο τοκετό, λιπόβαρη έμβρυα και πολλά άλλα προβλήματα και είναι μεγάλη ανευθυνότητα η συνέχισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4. Το σεξ επιτρέπεται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας από την ερωτική πράξη.
Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό αποβολών και πρόωρου τοκετού ή αν ο γυναικολόγος σας σας έχει συμβουλέψει να απέχετε, πρέπει να αποφύγετε την ολοκληρωμένη διείσδυση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξετε τρυφερότητα.
Επιπλέον η επαφή θα πρέπει να γίνεται πάντα με χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά επιπλέον γιατί το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

5. Θα πάθω επιλόχια κατάθλιψη;
Η επιλόχια κατάθλιψη δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών την εμφανίζει. Συνήθως συγχέεται με την επιλόχια μελαγχολία, η οποία δεν είναι ψυχιατρική πάθηση, δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία και τις περισσότερες φορές την ξεπερνάμε με απλή συμβουλευτική αν και όταν χρειαστεί. Κατά συνέπεια η απάντηση σε μια τυχαία ασθενή χωρίς προηγούμενο ιστορικό είναι πως δεν θα πάθει επιλόχια κατάθλιψη.

6. Θα πάθω ακράτεια;

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τοκετός και όχι η κύηση αυτή καθαυτή είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους μυς που αποτελούν το μυικό πυελικό τοίχωμα. Κατ” επέκταση προτείνουν πως η εκλεκτική Καισαρική τομή είναι η λύση για τις ασθενείς που φοβούνται τις τυχόν συνέπειες ενός φυσιολογικού η υποβοηθούμενου τοκετού. Άλλοι, οι περισσότεροι, πιστεύουν πως η βλάβη εις την οποία υπόκεινται οι μυς της πυέλου κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικού, μη τραυματικού τοκετού, δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω σ” αυτήν που οι μυς έχουν ήδη υποστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.