Πόσο ασφαλής είναι η οδήγηση στην εγκυμοσύνη;

Συχνά στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες ανησυχούν για τις αεροπορικές πτήσεις, τα ταξίδια με τρένο ή με πλοίο, όμως παραγνωρίζουν την επικινδυνότητα ενός οδικού ταξιδιού ή ακόμη και μιας κοντινής βόλτας. Εμείς σας δίνουμε έναν μίνι οδηγό για ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη λοιπόν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μία γυναίκα οδηγός να εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο, ιδίως στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. 

 Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και απόσπαση της προσοχής (καθώς συχνά το μυαλό των εγκύων ασχολείται με θέματα σχετικά με το παιδί που θα γεννήσουν). Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να γίνεται πιο πιθανό ένα ανθρώπινο λάθος κατά την οδήγηση. Πάντως για τις γυναίκες ως πεζούς ή επιβάτες σε αυτοκίνητο, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος. 

 Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν, ως οδηγοί, αυξημένο κίνδυνο για τροχαίο, ιδίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, κατά 42%. Στατιστικά, εκτιμάται ότι περίπου μία στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε τροχαίο κάποια στιγμή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά από αυτά τα τροχαία με εγκύους είναι σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού.

Πάντως το «μήνυμα» της μελέτης δεν είναι να μην οδηγεί καθόλου μια έγκυος, αλλά να οδηγεί πιο προσεκτικά, έχοντας επίγνωση των πιθανώς μειωμένων ικανοτήτων της, λόγω της εγκυμοσύνης.               

Συμβουλές για μια ασφαλή οδήγηση 
Οι περισσότερες γυναίκες οδηγοί συνεχίζουν να κρατούν το τιμόνι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους γιατί η οδήγηση τούς εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί: καλύτερα να οδηγεί η μέλλουσα μαμά που λόγω εγκυμοσύνης είναι πιο προσεκτική, παρά να επαφίεται στην οδηγητική δεινότητα των άλλων. 

Τα πλεονεκτήματα του να οδηγεί ή έγκυος
Ελέγχει την ταχύτητα και την ασφάλεια της μεταφοράς. 

Σταματάει όπου και όποτε θέλει για όση ώρα θέλει, αν νιώσει άσχημα. 

Δεν ταλαιπωρείται από τον συνωστισμό, τις αναμονές, τις καθυστερήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.   

Έχει άνεση και χώρο να πάρει μαζί της όσα χρειάζεται. 

 Πόσο ασφαλές είναι να οδηγώ; 
Σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και περιορισμούς οποιαδήποτε έγκυος γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την οδήγηση για όσο καιρό αισθάνεσαι άνετα. Αν δεν οδηγεί είναι σαφώς καλύτερα να κάθεται πίσω. Σε οποιαδήποτε θέση, ωστόσο δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνά τη ζώνη ασφαλείας. 

Πρέπει να απενεργοποιήσω τον αερόσακο; 
Ακόμη και οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν πρέπει να απενεργοποιούμε τον αερόσακο στην εγκυμοσύνη ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούμε με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους για ατύχημα και ενεργοποίηση του αερόσακου.

Κάνει να φοράω ζώνη ασφαλείας;
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της οδήγησης και οι έγκυες γυναίκες έχουν έναν λόγο παραπάνω (έναν επιβάτη ακόμα!).Έρευνες που έγιναν σε crash tests με εγκύους έδειξαν πως η ζώνη δεν συμβάλλει κατά κανένα τρόπο σε μεγαλύτερο τραυματισμό του εμβρύου –αντιθέτως προφυλάσσει περισσότερο τη μητέρα. 

Πως θα φορέσω τη ζώνη 
Περνάμε το τμήμα της ζώνης που κουμπώνει κάτω από την κοιλιά μας έτσι ώστε να αγκαλιάζει τους μηρούς. 

Η κοιλιά πρέπει να μένει ελεύθερη, χωρίς επαφή με τη ζώνη Ρυθμίζουμε το κάθισμά μας έτσι ώστε η ζώνη να περνάει διαγωνίως από τον ώμο μας χωρίς να αγγίζει τον λαιμό. 

Περνάμε διαγωνίως από τη μέση του στήθους τη ζώνη χωρίς ποτέ να βγάζουμε το χέρι μας απ’ έξω. 

Η ζώνη δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κοιλιά. 

Φοράμε ζώνη ακόμα και όταν καθόμαστε πίσω. 

Μετά τον έβδομο μήνα η απόσταση κοιλιάς-τιμονιού μειώνεται έτσι ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι μεγάλος.

Κρατάμε λοιπόν τεντωμένη διαρκώς τη ζώνη και οδηγούμε χωρίς μπουφάν ή παλτό που κρατούν τη ζώνη σε απόσταση από το σώμα. 

Πότε πρέπει να αποφύγω εντελώς την οδήγηση; 
Αν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την οδήγηση όσο μπορείτε. 

Όταν έχετε ναυτία, εμετό και ζαλάδες λόγω της εγκυμοσύνης. 

Αν δεν νιώθετε σιγουριά κάθε φορά που οδηγείτε. 

Τι πρέπει να αποφεύγω ενώ οδηγώ 
Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εγκυμοσύνη οπότε αποφεύγετε όσο μπορείτε τους δρόμους με λακκούβες.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαπληκτίζεστε ενώ οδηγείτε. Η ηχορύπανση, οι φωνές, οι καυγάδες, τα δυνατά κορναρίσματα θα σας ταράξουν και αυτή η ταραχή θα μεταφερθεί και στο έμβρυο. 

Στην εγκυμοσύνη, η οδήγηση για πολλή ώρα και η ακινησία που συνεπάγεται κάνουν κακό στο σώμα της εγκύου και πρέπει να αποφεύγονται. 

Έγκυος στο αυτοκίνητο 
Τι πρέπει να προσέξετε όταν οδηγείτε μόνη:

Να έχεις πάντα μαζί σας το κινητό τηλέφωνο.

Να μην οδηγείτε μόνες σας νύχτα ή σε μακρινές διαδρομές, ιδιαίτερα όταν είστε σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. 

Αν η θέση οδήγησης σας προκαλεί πόνους στη μέση, στηρίξτε τη μέση σας με ένα μικρό μαξιλαράκι.