Οι μεταβολές του εμβρύου κατά τον πρώτο μήνα

Το έμβρυο δεν είναι αρχικά παρά μια κουκιδίτσα, μέσα στην οποία όμως συντελούνται θαυμαστές διεργασίες. Έτσι, αυτή η μικρή τελίτσα, όταν κυλήσουν τέσσερις εβδομάδες, θα έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και θα μοιάζει με ένα κόμμα. Στο διάστημα αυτό τοποθετούνται οι βάσεις για τη λειτουργία όλων των συστημάτων, όπως είναι το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό και το γενετικό, αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός του φύλου. Αρχίζουν να πλάθονται ο σκελετός και η ραχοκοκαλιά και τα άκρα εμφανίζονται σαν μικρές προεξοχές. Όσο για τα σημαδάκια, τα οποία σχηματίζονται στο πρόσωπο, δεν είναι παρά τα μάτια και η μύτη. Το πιο αναπτυγμένο όργανο στη φάση αυτή είναι η καρδιά, η οποία πολύ γρήγορα θα αρχίσει να χτυπά.
Το μεγαλύτερο μέρος του 1ου μήνα της εγκυμοσύνης δεν γίνεται αντιληπτό από την γυναίκα. Αρκετές φορές υπάρχουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στους μαστούς και εύκολη κόπωση, όμως η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη, συνήθως όταν καθυστερήσει η περίοδος. Τα περισσότερα τεστ κύησης του εμπορίου θα καταδείξουν την εγκυμοσύνη την εβδομάδα μετά την αναμενόμενη περίοδο που καθυστέρησε. Το κύημα είναι τόσο μικρό που μόνο προς το τέλος του 1ου μήνα μπορεί να γίνει αντιληπτό με το υπερηχογράφημα.
Κατά την πέμπτη εβδομάδα, το μέγεθος του κυήματος είναι 2 χιλ περίπου. Η καταβολή του νωτιαίου μυελού αρχίζει. Τα πρώτα ερυθροκύτταρα και τα πρώτα αγγεία εμφανίζονται. Σχηματίστηκε ήδη μία σωληνοειδής καρδιά, που σε λίγο θ’ αρχίσει να πάλει. Οι καταβολές των άκρων έχουν ήδη σχηματιστεί.