Σωματική άσκηση και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Σωματική άσκηση και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετεΟι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση και πρέπει να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό που σας παρακολουθεί, ιδιαίτερα εάν έχετε αυξημένη πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία, αιμορραγία, ή κάποια άλλη πάθηση ή εάν ζυγίζετε περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό.
Ανεξάρτητα εάν γυμναζόσαστε πριν την εγκυμοσύνη, μιλήστε με το γιατρό σας και ζητήστε του να σας προτείνει ένα πρόγραμμα άσκησης που να είναι ασφαλές. Προσπαθήστε να ασκείστε με μια μέτριου επιπέδου γυμναστική (κάτι που θα επιταχύνει την αναπνοή σας χωρίς να σας εξουθενώνει ή να σας ζεσταίνει υπερβολικά) τις περισσότερες εάν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθήσει ώστε:
  1. Τόσο εσείς όσο και το μωρό να πάρετε το κατάλληλο βάρος. 
  2. Να μειωθούν κάποιες δυσκολίες της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο πόνος στη μέση, οι κράμπες στα πόδια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και το πρήξιμο. 
  3. Να μειωθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη της κύησης (ένας τύπος διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). 
  4. Να βελτιωθεί η διάθεση και η ενέργειά σας. 
  5. Να είναι καλύτερος ο ύπνος σας. 
  6. Να είναι πιο εύκολος και γρήγορος ο τοκετός. 
  7. Να αναρρώσετε από τον τοκετό και να επιστρέψετε σε ένα υγιές βάρος γρηγορότερα.