Ασφάλεια στην εργασία

Ασφάλεια στην εργασία. Συμβουλές για εγκύους.Με εξαίρεση κάποια επαγγέλματα που απαιτούν ιδιαίτερη φυσική ικανότητα ή είναι επικίνδυνα και ανθυγιεινά, είναι απολύτως ασφαλές για τις περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν επιπλοκές να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης.
Πολλές γυναίκες βρίσκουν πως η εργασία τις βοηθά να ξεχνούν μερικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κύησης. Αν σχεδιάζετε να επιστρέψετε στη δουλειά μετά τη γέννηση του παιδιού, η εξισορρόπηση των απαιτήσεων της δουλειάς με τις φυσικές προκλήσεις της εγκυμοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ασκηθείτε στη διαχείριση της μελλοντικής σας καριέρας.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Συζητήστε με τον εργοδότη σας αμέσως μόλις αντιληφθείτε την εγκυμοσύνη σας. Έτσι θα βρείτε μαζί τρόπους που θα κάνουν την καθημερινή ζωή σας πιο εύκολη. Πιθανόν να κανονίσετε ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις φάσεις που θα υποφέρετε από κόπωση ή πρωινή αδιαθεσία. Πρέπει επίσης να κανονίσετε άδειες προκειμένου να κάνετε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Αν η εργασία σας απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φυσική ικανότητα, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να προβείτε σε περισσότερο δραστικές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή. Αν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει πολύωρη απασχόληση, ορθοστασία ή χρήση επικίνδυνων ουσιών, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να αλλάξετε θέση εργασίας ή να σας παραχωρηθεί ένας βοηθός.
Περιορίζοντας το στρες
Όταν πιέζεστε για να προλάβετε ημερομηνίες ή να ολοκληρώσετε εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις σας, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθούν και θα αισθάνεστε κουρασμένες και καταβεβλημένες. Αν και είναι λίγα αυτά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες που είναι σύμφυτο με τη δουλειά σας, μπορείτε, ωστόσο, να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στην εργασία σας.
Να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι προέχει το μωρό σας και το δικό του καλό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρνείστε τις υπερωρίες, τα επιπλέον ταξίδια και τις εξόδους στο πλαίσιο της εργασίας.
Να κάνετε πολλά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίζοντας να περπατάτε, αν συνήθως κάθεστε σε ένα γραφείο, ή να καθίσετε τοποθετώντας τα πόδια σας ψηλά, αν είστε πολλές ώρες όρθια.
Αποφασίστε πότε είναι καιρός να σταματήσετε
Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές, δε συντρέχει ιατρικός λόγος να πάψετε να εργάζεστε έως ότου έρθει η ώρα του τοκετού. Παρότι οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πως είναι πολύ εξαντλημένες για να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή όπως πριν, το ζήτημα αυτό παραμένει μια πολύ προσωπική υπόθεση. Αν επιθυμείτε να διακόψετε την εργασία σας νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματίζατε, συζητήστε το με τον εργοδότη σας. Ίσως μπορείτε να δουλέψετε με μειωμένο ωράριο τις τελευταίες εβδομάδες.
Περιστασιακά μπορεί να ανακύψουν κάποιες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η μείωση του φόρτου εργασίας που έχετε επωμιστεί ή και η διακοπή της εργασίας σας. Αν, για παράδειγμα, παρουσιάσετε υπέρταση, ή αν παρουσιαστούν δυσχέρειες στην ανάπτυξη του παιδιού, ο μαιευτήρας σας θα σας συμβουλέψει να διακόψετε τη δουλειά σας για κάποιο διάστημα.
Αποφεύγοντας τους κινδύνους
Όπως τα επαγγέλματα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους έτσι και οι εγκυμοσύνες είναι συχνά εντελώς διαφορετικές και ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα είδος έρευνας για να ανακαλύψετε αν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος στο χώρο της εργασίας σας. Γι' αυτό, κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό σας, ενημερώστε τον για το είδος της εργασίας σας.
Οι καθημερινές σας ενασχολήσεις
Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνετε κάθε μέρα. Αν, για παράδειγμα, εργάζεστε σε υπολογιστή, η ακατάλληλη στάση του σώματος συμβάλλει στην εμφάνιση του συμπτώματος του πόνου της πλάτης. Η παρατεταμένη χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου επίσης μπορεί να συνεργήσει στην εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
Και οι δύο αυτοί κίνδυνοι μπορεί να περιοριστούν με την υιοθέτηση ορθής στάσης, τη σωστή τοποθέτηση του εξοπλισμού και με τη χρήση υποστήριξης του καρπού. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει μεταφορά φορτίων, σιγουρευτείτε πως γνωρίζετε πώς να μεταφέρετε σωστά ό,τι χρειάζεται και αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Αν η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, να κάνετε διαλείμματα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης οιδημάτων και κιρσών.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε
Εάν εργάζεστε σε γραφείο, είναι μάλλον απίθανο να σας βλάψει ο όποιος εξοπλισμός χρησιμοποιείτε. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την ακτινοβολία που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή. Οι έρευνες πάντως δείχνουν πως η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι κατά πολύ μικρότερη από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας. Δεν έχει βέβαια ακόμα αποδειχτεί η επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον εγκέφαλο. Για να είστε λοιπόν ασφαλής, να κάνετε περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σε άλλες επιχειρήσεις οι κίνδυνοι εξαρτώνται από το είδος της εργασίας που εκτελείτε. Λάβετε υπόψη σας με τι χημικές ή βιολογικές ουσίες έρχεστε σε επαφή - όπως φάρμακα, υλικά εργαστηρίου ή απολυμαντικά. Όλα αυτά είναι δυνητικά επιβλαβή για τις εγκύους, γι' αυτό θα πρέπει να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε την έκθεσή σας σε αυτά.
Το εργασιακό περιβάλλον
Οι περισσότερες εταιρείες σήμερα ακολουθούν αντικαπνιστική πολιτική στους χώρους εργασίας, επομένως αυτό δύσκολα θα αποτελέσει πρόβλημα. Αν εργάζεστε σε κάποιο μέρος όπου παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να ζητήσετε να αντικατασταθείτε και να αναλάβετε κάποιο άλλο πόστο.