ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το έμβρυο έχει ανάγκη από οξυγόνο και τροφή. Μέσω του πλακούντα μεταφέρονται στο αίμα το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή. Επομένως, για την τροφοδοσία και το Ο2 του εμβρύου δεσμεύεται από τους πνεύμονες της εγκύου Ο2 και αποβάλλεται CO2.Κάθε υγιής γυναίκα πρέπει να εκτελεί φυσική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ισορροπημένη διατροφή και κατάλληλη είναι ότι καλύτερο για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου. Στις 40 εβδομάδες της κύησης, που αντιστοιχούν σε 9 ημερολογιακούς μήνες και 10 σεληνιακούς, οι ασκήσεις που πρέπει να εκτελεί η έγκυος γυναίκα χωρίζονται σε 3 ομάδες.

Η 1η ομάδα περιλαμβάνει ασκήσεις για σωστές κινητικές συνήθειες και για εργασιακή δραστηριότητα. Διευκολύ­νουν κυρίως τη σωστή στάση του σώματος.

Η 2η ομάδα είναι πραγματικές ασκήσεις εγκυμοσύνης. Αυτές εκτελούνται από τη διαπίστωση της εγκυμοσύ­νης μέχρι τον 4° σεληνιακό μήνα. Ο χα­ρακτήρας τους είναι εξισορροπιστικός. Με τις ασκήσεις αυτές αντισταθμί­ζεται η επιβάρυνση του οργανισμού, όταν δουλεύει σε καθιστή θέση, όταν δουλεύει σε όρθια θέση ή κάνει συχνές εναλλαγές θέσεων.

Η 3η ομάδα περιλαμβάνει ασκήσεις για μετά τον τοκετό που εφαρμόζο­νται μετά την έξοδο από τη μαιευτική κλινική.

Κανόνες ασκήσεων εγκυμοσύνης
1.   Καθημερινή άσκηση
2.   Εκτέλεση ασκήσεων σε ανοικτό παράθυρο ή ύπαιθρο
3.   Τη γύμναση πρέπει να ακολουθεί ανάπαυση
4.   Εκτέλεση ασκήσεων ελεύθερα, χωρίς περιττή ένταση
5.   Περίπατος (γρήγορος) στον καθαρό αέρα
6.   Επαρκής ύπνος

7.   Αποφυγή της υπερβολικής σύσφιξης των κοιλιακών μυών