Κράμπες εγκυμοσύνης: Από τι προκαλούνται και πως αντιμετωπίζονται

«Έχω κράμπες στα πόδια τη νύχτα που δεν με αφήνουν να κοιμηθώ»… Με το μυαλό σας να καλπάζει την κοιλιά σας να φουσκώνει και την αγωνία σας να κορυφώνεται καθώς μπαίνετε στην τελική ευθεία για τον τοκετό, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόσαστε είναι αυτές οι κράμπες στα πόδια. Δυστυχώς, αυτοί οι επώδυνοι σπασμοί που παρουσιάζονται τις περισσότερες φορές τη νύχτα, είναι συχνοί στις έγκυες κατά το δεύτερο και κυρίως το τρίτο τρίμηνο.
Από τι προκαλούνται:
Ως προς τις αιτίες που προκαλούν τις κράμπες, οι αιτίες είναι πολλές. Η κούραση και η συσσώρευση υγρών στα πόδια είναι οι πιθανοί παράγοντες που συμβάλουν στην πρόληψη της κράμπας.
  • Έλλειψη ασβεστίου: Μία από τις βασικές αιτίες είναι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας, εξαιτίας της απορρόφησής του από το έμβρυο. Φροντίστε, λοιπόν, να αυξήσετε τις δόσεις του ασβεστίου μέσα από τη διατροφή σας, τρώγοντας γιαούρτι και πίνοντας γάλα, αν φυσικά το “σηκώνει” ο οργανισμός σας.
  • Έλλειψη άλλων βιταμινών: Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ενισχύσει το ασβέστιο στον οργανισμό σας με χάπια και θα σας συστήσει να παίρνετε μαγνήσιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.
  • Επιβράδυνση κυκλοφορίας στα κάτω άκρα. Εάν οι κράμπες συμβαίνουν, συνήθως, όταν κοιμάστε ανάσκελα, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι έτσι μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Γι’ αυτό ίσως μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστούν, αν ξαπλώνετε στο πλάι.
  • Επιβάρυνση του σώματος κατά την εγκυμοσύνη: Η ελλιπής άσκηση, το περιττό βάρος και η λάθος στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ευθύνονται για τις κράμπες. Οι μύες τους σώματος ατονούν και γίνονται επιρρεπείς στις κράμπες. Μία ελαφρά γυμναστική που να σας επιτρέπει ο γιατρός σας σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση.
  • Ειδικότερα κατά το τελευταίο τρίμηνο, η θέση του εμβρύου μπορεί να ασκεί πίεση στη μήτρα και να πιέζει κάποιο νεύρο στη λεκάνη.
Τι κάνετε εκείνη την ώρα
Εκείνη την ώρα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τεντώσετε το πόδι και να κάνετε δυνατό μασάζ για αρκετά λεπτά της ώρας στο πίσω μέρος της γάμπας, ώστε να τονώσετε την κυκλοφορία. Κάντε επίσης διατάσεις, στηρίζοντας το χέρι κάτω από τα δάχτυλα του ποδιού και τραβώντάς τα προς τα πάνω. Αφού περάσει κάπως ο πόνος, καλό είναι να περπατήσετε λίγο, ώστε να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. Καλό είναι να περπατήσετε ξυπόλητη και μάλιστα σε κρύα επιφάνεια, όπως ένα μαρμάρινο δάπεδο.
Αν καμία τεχνική δεν μειώσει τον πόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπική θέρμανση για επιπλέον ανακούφιση. Αν ο πόνος συνεχίζεται τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί θρόμβος.
Σε γενικές γραμμές καλό είναι να εισάγεται μία ήπια μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα και να πίνετε πολλά υγρά – τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Αν φοράτε ελαστικά καλσόν την ημέρα και εναλλάσσετε τις περιόδους ανάπαυσης (με τα πόδια ψηλά) με περιόδους σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να βοηθηθείτε ακόμη περισσότερο στην εξάλειψη ή την ελάττωση της εμφάνισης κράμπα.